Alles wat je wilt weten over dementie en uitvaarten

Het overlijden van een dierbare is een groot verlies. Voor een dementerende nabestaande kan het afscheid extra moeilijk zijn. Wellicht herkende iemand zijn partner al enige tijd niet meer. Of is het overlijden al snel een vervlogen herinnering. Dat heeft gevolgen voor de manier waarop je het nieuws brengt, en hoe de uitvaart eruitziet. In dit blogartikel lees je meer over dementie en uitvaartzorg.

Wel of niet vertellen?

Wanneer een naaste van iemand met dementie overlijdt, kun je je afvragen of je er goed aan doet om het nieuws te vertellen. Wij raden aan om, ongeacht het stadium van de dementie, de dierbare in te lichten over het overlijden. Als nabestaande hebben zij het recht om hiervan te weten. Emoties zijn er altijd. Bovendien kan het vragen oproepen wanneer ze plotseling iemand missen in hun leven zonder dat hier een reden voor wordt gegeven.

Afscheid nemen is nodig

Het nieuws kan leiden tot onrust, omdat iemand met dementie moeite heeft met informatieverwerking. Dat betekent echter niet dat ze niet kunnen rouwen. En om emoties te verwerken door middel van rouwen is het noodzakelijk om afscheid te kunnen nemen. De manier hoe je je naaste met dementie betrekt bij de uitvaart is voor iedereen persoonlijk. Wij kunnen je adviseren over de mogelijkheden, voor een gepast afscheid voor iedereen.

Op zoek naar prikkels

De uitvaart wordt ingericht volgens de laatste wensen van de overledene. Indien deze wensen niet zijn vastgelegd, zorgen de nabestaanden voor de invulling van de uitvaart. Iemand met dementie kan hier ook aan bijdragen. We gaan dan op zoek naar prikkels. Denk bijvoorbeeld aan muziek, bepaalde gebruiksvoorwerpen, locaties of geuren die verbonden zijn met gebeurtenissen uit het leven van de overledene en de dementerende nabestaande. Foto’s en videobeelden kunnen hier ook aan bijdragen, mits dit niet te veel onrust oproept bij de nabestaande met dementie.

Aanpassingen

Daarnaast bespreken we andere aanpassingen die mogelijk zijn. We kijken bijvoorbeeld of het verantwoord is om het hele afscheid bij te wonen, of dat het beter is om alleen bij de condoleance aanwezig te zijn. Ook maken we afspraken met betrekking tot de begeleiding. In sommige gevallen is het mogelijk om een vertrouwde zorgmedewerker mee te laten gaan. Deze zorgmedewerker kan ingrijpen wanneer de nabestaande onrustig wordt en een plekje zoeken om weer rustig te worden.

Dementievriendelijke uitvaart

Er zijn verschillende mogelijkheden om een naaste met dementie te betrekken bij de uitvaart. Wij doen ons best om een dementievriendelijke uitvaart te verzorgen, in nauw overleg met de nabestaanden. We kijken naar een aangepaste invulling van het afscheid. Wil je graag meer weten? Neem gerust contact met ons op en wij vertellen je meer.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Kennismakingsgesprek formulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.