Een onverwacht overlijden: omgaan met verlies

Het leven is kostbaar en onvoorspelbaar. In een oogwenk kunnen we geconfronteerd worden met het verlies van een dierbare. Het verlies van een geliefde is altijd ingrijpend, maar wanneer het een onverwacht overlijden betreft, kan het rouwproces vaak nog complexer zijn. Het ontbreken van de mogelijkheid om afscheid te nemen en het ongeloof dat die persoon er niet meer is, maken de rouw intenser en moeilijker te verwerken.

Een ander rouwproces

Wanneer een dierbare onverwachts overlijdt, kunnen de rouw en het verdriet vaak overweldigend zijn. Emoties zoals ongeloof, woede, schuldgevoel en angst komen naar boven. Het daadwerkelijke besef van het verlies komt vaak pas later. Je kunt nog niet bevatten dat de persoon is overleden. Het rouwproces is hierdoor anders dan bij een overlijden na een (lang) ziektebed, omdat je je niet kunt voorbereiden op het verlies.

Praktische zaken

De eerste periode staat in het teken van het regelen van praktische zaken. Denk hierbij aan de begrafenis of crematie, de erfenis, financiële zaken en verzekeringen. Afhankelijk van de oorzaak van het onverwachte overlijden kunnen ook instanties zoals medisch personeel of politie betrokken zijn. Tijdens deze periode helpen wij je om de controle (weer) terug te krijgen. Samen bereiden we de uitvaart voor en geven we deze vorm op een manier die past bij de overledene.

Laatste wensenboekje

Indien de overledene zijn of haar wensen kenbaar heeft kunnen maken bij leven, bijvoorbeeld in een laatste wensenboekje, volgen we deze. Maar soms zijn de wensen niet bekend bij de nabestaanden. In dat geval gaan we met de nabestaanden in gesprek om de uitvaart samen invulling te geven. We bespreken onder andere de uitvaartlocatie, vervoer, uitvaartkisten en uitvaartmuziek.

Onbeantwoorde vragen

Doordat je veel moet regelen, beleef je die eerste tijd in een roes. Pas daarna dringt het verlies tot je door. Je blijft achter met veel vragen. Wat is er precies gebeurd? Had je iets kunnen doen om het te voorkomen? Wat had ik nog tegen hem of haar willen zeggen, of hij of zij tegen mij? Sommige van deze vragen zullen altijd onbeantwoord blijven. Andere vragen kun je bespreken met vrienden, familie of deskundigen. Het delen van je vragen en je verdriet met anderen helpt in het rouwproces.

De juiste nazorg

Ook na het afscheid staan wij voor je klaar. In de weken na de uitvaart blijven we met je in contact, om terug te blikken op het afscheid en om te kijken hoe het nu met je gaat. Indien je behoefte hebt aan professionele hulp, brengen wij je graag in contact met bekwame specialisten op het gebied van rouwverwerking.

Contact

Bij een onverwacht overlijden staan onze uitvaartbegeleiders voor je klaar om het volledige traject van de uitvaart op een zorgzame manier te begeleiden, inclusief de juiste nazorg. Heb je een vraag? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Kennismakingsgesprek formulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.