Wat is een natuurbegraafplaats?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die op een duurzame en milieuvriendelijke manier afscheid willen nemen van hun dierbare. Eén van de opties die hierbij past, is een natuurbegraafplaats. Maar wat houdt een natuurbegraafplaats precies in?

In de hedendaagse samenleving, waar de nadruk steeds meer ligt op duurzaamheid en milieubewustzijn, ontstaat er een groeiende belangstelling voor alternatieve uitvaartpraktijken die zowel de ecologische voetafdruk verkleinen als een persoonlijke en zinvolle laatste rustplaats bieden.

Een natuurbegraafplaats, een concept dat de harmonie tussen de mens en de natuurlijke omgeving benadrukt, biedt zo’n alternatief. Maar wat is een natuurbegraafplaats precies?

Een natuurbegraafplaats is een begraafplaats in een natuurgebied, park of bos. De overledene wordt begraven in een kist gemaakt van natuurlijk, biologisch afbreekbaar materiaal. Er worden geen grafmonumenten geplaatst, maar slecht zichtbare markeringen zoals een boom met een gedenkplaat. Op deze manier wordt de impact op de natuur geminimaliseerd.

Deze unieke benadering van de laatste rustplaats roept vragen op over de verschillen met traditionele begraafplaatsen, de redenen waarom mensen hiervoor kiezen, en de praktische overwegingen die ermee gepaard gaan.

In dit artikel van Lingese Uitvaartzorg, een marktleider met meer dan 25 jaar ervaring in de uitvaartbranche, duiken we dieper in deze vragen. We verkennen de voordelen, de keuzeprocessen, de kosten en de werking van natuurbegrafenissen, en bieden een overzicht van natuurbegraafplaatsen in Nederland. Met een mix van bewondering en nieuwsgierigheid nodigen we u uit om samen met ons deze serene en duurzame laatste rustplaatsen te ontdekken.

Verschillen tussen traditionele begraafplaatsen en natuurbegraafplaatsen

In onze jarenlange ervaring bij Lingese Uitvaartzorg hebben we gezien hoe de keuze van de laatste rustplaats een diepe persoonlijke betekenis heeft voor nabestaanden. Het verschil tussen traditionele begraafplaatsen en natuurbegraafplaatsen ligt niet alleen in de visuele en fysieke aspecten, maar ook in de filosofie die erachter schuilt. Laat ons deze verschillen eens nader bekijken.

 • Visuele en Atmosferische Verschillen

  Traditionele begraafplaatsen kenmerken zich door hun geordende rijen grafstenen en monumenten, vaak gemaakt van marmer of graniet. Deze begraafplaatsen hebben een formele uitstraling, met paden en perken die regelmatig worden onderhouden. Het landschap is meestal meer ‘aangelegd’ dan natuurlijk, met speciaal geplante bomen en struiken rondom de graven.

  Natuurbegraafplaatsen daarentegen gaan op in het landschap. Ze zijn vaak gevestigd in bestaande natuurgebieden, waar de graven niet worden gemarkeerd door traditionele stenen, maar door natuurlijke elementen zoals bomen, struiken of een simpele houten schijf met inscriptie. Deze begraafplaatsen bieden een rustieke en vredige atmosfeer, waar de natuur vrij spel heeft en waar de seizoenen de sfeer bepalen.

 • Ecologische en Duurzaamheidsverschillen

  Een fundamenteel verschil is de impact op het milieu. Traditionele begraafplaatsen vereisen onderhoud zoals het maaien van gras, het snoeien van bomen en het onderhouden van grafstenen, wat kan leiden tot een aanzienlijke ecologische voetafdruk. Daarnaast zijn sommige materialen die gebruikt worden voor grafstenen en kisten niet altijd duurzaam.

  Natuurbegraafplaatsen daarentegen zijn ontworpen met het oog op duurzaamheid en ecologisch evenwicht. Het gebruik van biologisch afbreekbare materialen voor kisten of urnen vermindert de impact op het milieu. De keuze voor een laatste rustplaats in de natuur draagt bij aan de conservatie en soms zelfs aan de herstelling van natuurgebieden. Het beheer van deze begraafplaatsen is gericht op het behouden van de natuurlijke habitat, waarbij ingrepen in het landschap tot een minimum worden beperkt.

 • Sociale en Culturele Verschillen

  De benadering van rouw en herinnering verschilt ook. Op traditionele begraafplaatsen is er vaak sprake van een uniforme manier van herdenken, met grafstenen die de namen en levensdata van de overledenen dragen. Dit biedt een permanente plek voor nabestaanden om te bezoeken en te herdenken.

  Natuurbegraafplaatsen bieden een meer organische en veranderlijke herinnering. De natuur zelf wordt een levend monument, veranderlijk met de seizoenen, wat sommige mensen als een meer natuurlijke en troostrijke manier van herinneren zien. Het idee dat de overledene terugkeert naar de natuur en daarmee deel wordt van de cyclus van het leven, spreekt veel mensen aan.

 • Juridische en Praktische Verschillen

  De regelgeving rondom natuurbegraven kan verschillen van die voor traditionele begraafplaatsen, vooral op het gebied van grafrechten en onderhoud. Op een traditionele begraafplaats worden grafrechten vaak voor een bepaalde periode uitgegeven, waarna ze verlengd kunnen worden. Natuurbegraafplaatsen bieden meestal eeuwige grafrechten, wat betekent dat de rustplaats voor altijd behouden blijft zonder verdere kosten of de noodzaak voor verlenging.

De keuze tussen een traditionele en een natuurbegraafplaats is diep persoonlijk en hangt af van individuele waarden, overtuigingen en wensen. Bij Lingese Uitvaartzorg begrijpen we de nuances van deze keuze en staan we klaar om u te begeleiden bij het vinden van een laatste rustplaats.

Hoe kies je de juiste natuurbegraafplaats uit?

Wij adviseren om de natuurbegraafplaats te bezoeken en de sfeer te proeven. Ook is het belangrijk dat de locatie goed bereikbaar is voor nabestaanden. Vergelijk prijzen en voorwaarden. Het kiezen van de juiste natuurbegraafplaats is een belangrijke stap. Door de locatie in het echt te ervaren, krijgt u een goed beeld van de sfeer en opzet.

Ook raden wij aan om goed te letten op de bereikbaarheid en faciliteiten, zodat alles naar wens verloopt op de dag van de uitvaart. Bij Lingese Uitvaartzorg nemen we graag de tijd om samen met u de verschillende opties te bekijken en uw wensen af te stemmen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

Hoe werkt een natuurbegrafenis?

Hoe werkt een natuurbegrafenis?

Een natuurbegrafenis is een bijzondere manier om afscheid te nemen van een dierbare, met respect voor de natuur en de wens om terug te keren naar de aarde op de meest natuurlijke manier. Bij Lingese Uitvaartzorg, met onze jarenlange ervaring, begeleiden we families zorgvuldig door dit proces. Hier leggen we uit hoe een natuurbegrafenis werkt, stap voor stap.

 1. Voorbereiding op de Begrafenis

  De voorbereiding op een natuurbegrafenis begint met het kiezen van de juiste natuurbegraafplaats en het beslissen over de details van de ceremonie. Dit omvat het selecteren van een biologisch afbreekbare kist of urn, die in harmonie is met de omgeving. We bieden een breed scala aan opties die passen bij persoonlijke wensen en de principes van natuurbegraven.

 2. De Ceremonie

  De begrafenis zelf kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. Sommige families kiezen voor een stille, intieme ceremonie in de natuur, terwijl anderen een meer formele dienst verkiezen. Ongeacht de vorm, het doel is om een sfeer van respect en vrede te creëren, waarin de schoonheid van de natuurlijke omgeving centraal staat. Muziek, lezingen, of een moment van stilte kunnen allemaal deel uitmaken van de ceremonie, afhankelijk van de wensen van de overledene en de nabestaanden.

 3. Het Begrafenisproces

  Na de ceremonie wordt de overledene begraven in een biologisch afbreekbare kist of urn. Er is geen gebruik van beton of andere niet-afbreekbare materialen; alles is erop gericht om de natuur zo min mogelijk te verstoren. De exacte locatie van het graf wordt zorgvuldig gekozen, vaak met de mogelijkheid om een boom of ander natuurlijk teken te plaatsen als herinnering aan de overledene. Dit markeert niet alleen de rustplaats maar draagt ook bij aan het ecosysteem van de natuurbegraafplaats.

 4. Na de Begrafenis

  Een van de unieke aspecten van natuurbegraven is dat het graf zich in een levend landschap bevindt. Dit betekent dat het uiterlijk van de begraafplaats door de seizoenen heen verandert, waardoor elke bezoek een unieke ervaring is. Er is geen traditioneel grafonderhoud; de natuur zorgt voor zichzelf, wat zorgt voor een duurzame laatste rustplaats. Familieleden en vrienden kunnen de plek bezoeken wanneer ze maar willen, om te herdenken en te reflecteren in de rust en schoonheid van de natuur.

 5. Ondersteuning door Lingese Uitvaartzorg

  Bij Lingese Uitvaartzorg begrijpen we dat een natuurbegrafenis een diepe persoonlijke betekenis heeft en vragen kan oproepen. Ons team staat klaar om u te begeleiden bij elke stap, van de eerste planning tot de nazorg na de begrafenis. Met respect voor uw wensen en die van uw dierbare, zorgen we ervoor dat de natuurbegrafenis een waardig en troostrijk afscheid wordt.

  Een natuurbegrafenis is een prachtige manier om het leven te vieren en afscheid te nemen op een wijze die de cyclus van het leven respecteert. Bij Lingese Uitvaartzorg zijn we er trots op dat we families kunnen ondersteunen bij het realiseren van een dergelijk betekenisvol afscheid.

Wat kost een natuurbegrafenis?

Er zijn verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland, die elk verschillende prijzen bieden voor een natuurgraf. Gemiddeld variëren de kosten van zo’n begrafenis van € 3.000 tot € 7.000 in 2024. Deze prijzen weerspiegelen vaak de eeuwigdurende begraafrechten, een uniek kenmerk van natuurlijk begraven, dat een laatste rustplaats biedt in harmonie met de natuur, zonder de noodzaak om de begraafrechten in de toekomst te vernieuwen. Het is echter belangrijk om op te merken dat als een natuurlijke begraafplaats geen eeuwigdurend recht biedt, het mogelijk is om het recht te verlengen na de initiële periode, hoewel de kosten hiervoor variëren van locatie tot locatie.

Belangrijke factoren zijn de locatie van de begraafplaats, het type graf en de duur van de grafrechten. Dit is vergelijkbaar met een traditioneel graf, al variëren de prijzen per locatie. Hoewel een natuurgraf over het algemeen vergelijkbaar geprijsd is met een traditioneel graf, zijn er uiteraard verschillen per locatie en aanbieder.

Bij Lingese Uitvaartzorg geven we u graag een helder overzicht van alle kosten, zodat u een keuze kunt maken die past binnen uw budget. We begrijpen dat kosten een rol spelen bij het nemen van beslissingen rondom een uitvaart, en we staan altijd open om samen te bekijken hoe we uw wensen kunnen vervullen met respect voor uw financiële situatie.

Wat kost een natuurbegrafenis

Voor- en nadelen van een natuurbegraafplaats

Het kiezen voor een natuurbegraafplaats brengt verschillende voor- en nadelen met zich mee. Hieronder vindt u een overzichtelijke tabel die deze punten samenvat, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.

Voordelen Nadelen
Ecologisch duurzaam – Natuurbegraafplaatsen benadrukken het gebruik van biologisch afbreekbare materialen en dragen bij aan de conservatie van natuurlijke habitats. Beperkte locaties – Niet overal zijn natuurbegraafplaatsen beschikbaar, wat kan leiden tot langere reistijden voor nabestaanden.
Natuurlijke rust en schoonheid – Biedt een vredige laatste rustplaats in een natuurlijke omgeving, die troost kan bieden aan nabestaanden. Regelgeving en beperkingen – Er kunnen specifieke regels gelden voor natuurbegraven, zoals beperkingen op het markeren van graven, wat sommige families als een nadeel kunnen ervaren.
Onderhoudsvrij – Er is geen noodzaak voor regulier onderhoud van het graf, aangezien de natuurlijke omgeving zelfonderhoudend is. Persoonlijke voorkeuren – Niet iedereen voelt zich aangetrokken tot het idee van een natuurbegrafenis, vooral als men voorkeur heeft voor traditionele grafmonumenten.
Bijdraagt aan biodiversiteit – Het creëren van natuurbegraafplaatsen kan de lokale flora en fauna versterken en bijdragen aan het behoud van biodiversiteit. Kostenaspect – Hoewel de kosten vergelijkbaar kunnen zijn met traditionele begrafenissen, kunnen sommige aspecten van natuurbegraven, zoals de aankoop van eeuwigdurende grafrechten, initieel duurder lijken.
Eeuwigdurende rust – Veel natuurbegraafplaatsen bieden eeuwigdurende grafrechten, waardoor de overledene voor altijd in de natuur kan rusten. Informatievoorziening – Het kan zijn dat er minder informatie beschikbaar is over natuurbegraven in vergelijking met traditionele begrafenismethoden, wat het beslissingsproces kan bemoeilijken.

Bij Lingese Uitvaartzorg begrijpen we dat de keuze tussen een traditionele begraafplaats en een natuurbegraafplaats diep persoonlijk is. We staan klaar om u te voorzien van alle informatie en ondersteuning die u nodig heeft om de keuze te maken die het beste bij uw wensen en die van uw dierbare past.

Ontdek de Natuurbegraafplaatsen van Nederland

In ons prachtige land zijn diverse serene laatste rustplaatsen verscholen in de natuur. Als Lingese Uitvaartzorg nemen we u mee op een reis langs enkele van deze bijzondere locaties, waar de natuur en de herinnering aan geliefden samensmelten. Natuurbegraven in Nederland biedt een unieke kans om in harmonie met de omgeving de laatste rustplaats te kiezen, verdeeld over verschillende adembenemende natuurgebieden.

 • Heilige Geest
 • Hoge Veluwe
 • Velden
 • Anloo
 • Hoevens
 • Bremer Wildernis
 • Utrecht
 • Huis ter Heide
 • Landgoed Mookerheide
 • Maashorst
 • Hoeve Ruth
 • Schapenmeer
 • Hillig Meer
 • Urnengedenkpark Sint Willibrordsabdij
 • Landgoed Westerflier
 • Schoorsveld
 • Mepperdennen
 • Zomerlanden
 • Wienerveeld
 • Reiderwolde
 • Bergerbos
 • Fryslân
 • Venlo Maasbree
 • Elspeterbos
 • Weverslo
 • Hoogengraven
 • Koningsakker
 • Heidepol
 • Laude
 • Witteveen
 • Slangenburg
 • Eygelshof
 • Geestmerloo
 • Wierdebegraafplaats
 • Nieuw-Valkenveen
 • Westerwolde
 • IJsselhof
 • Den en Rust
 • Christinalust

Elk van deze natuurbegraafplaatsen in Nederland vertelt haar eigen unieke verhaal, met respect voor de natuur en de herinnering aan overledenen. Bij Lingese Uitvaartzorg staan we klaar om u te begeleiden in de keuze voor een laatste rustplaats die niet alleen vrede biedt, maar ook een blijvende bijdrage levert aan het behoud van onze prachtige natuurlijke omgeving.

Een natuurbegrafenis regelen via Lingese Uitvaartzorg

Bij Lingese Uitvaartzorg begrijpen we dat het regelen van een uitvaart een emotionele en soms overweldigende ervaring kan zijn. Wanneer u overweegt een laatste rustplaats voor uw dierbare op een natuurbegraafplaats te kiezen, staan wij klaar om u met empathie, professionaliteit en aandacht voor detail te ondersteunen. Het kiezen voor een natuurbegrafenis is een prachtige manier om in harmonie met de natuur afscheid te nemen, en wij bieden de expertise om dit proces zo vredig mogelijk te maken.

Wij snappen dat een natuurbegrafenis nog relatief nieuw is en dat u wellicht vragen heeft. Daarom plannen wij graag een vrijblijvend oriënterend gesprek in, hetzij bij u thuis, telefonisch of bij ons uitvaartcentrum. We nemen uitgebreid de tijd om al uw vragen te beantwoorden en u te informeren over wat een natuurbegrafenis inhoudt.

Tijdens onze ontmoeting of het adviesgesprek zullen we het proces van een natuurbegrafenis uitgebreid bespreken. Dit omvat:

 • Keuze van de Natuurbegraafplaats: Wij helpen u bij het selecteren van de perfecte natuurbegraafplaats die aansluit bij uw wensen en die van uw dierbare. We delen onze kennis over de verschillende uitvaartlocaties in Nederland en hun unieke kenmerken.
 • Regelen van de Ceremonie: Samen plannen we een ceremonie die past bij de persoonlijkheid en de laatste wensen van uw dierbare. Of het nu een intieme bijeenkomst is of een ceremonie met muziek, lezingen en persoonlijke anekdotes, wij zorgen ervoor dat het een waardig afscheid wordt.
 • Keuze van een Biologisch Afbreekbare Kist of Urn: Wij bieden een selectie van milieuvriendelijke opties die geschikt zijn voor natuurbegraven. Ons assortiment bestaat uit producten die niet alleen ecologisch verantwoord zijn, maar ook esthetisch aansluiten bij de natuurlijke omgeving.
 • Logistieke Ondersteuning: Van het vervoer van de overledene naar de natuurbegraafplaats tot het regelen van alle nodige formaliteiten, wij zorgen voor een naadloze organisatie van de uitvaart.
 • Nazorg: Na de begrafenis bieden wij ondersteuning en advies om u door deze moeilijke tijd heen te helpen. Onze nazorgdiensten zijn ontworpen om u te helpen met het rouwproces en om eventuele vragen na de uitvaart te beantwoorden.

Ook kunnen we samen de verschillende natuurbegraafplaatsen in de regio bezoeken, om ter plekke de sfeer te proeven en uw wensen af te stemmen. Vervolgens maken wij een passende offerte op basis van uw individuele wensen.

Vanzelfsprekend nemen wij alle zorgen uit handen door de begrafenis tot in detail te verzorgen, zodat u op gepaste wijze afscheid kunt nemen. Onze ervaren medewerkers staan garant voor een stijlvolle en persoonlijke uitvaart, die aansluit bij de unieke wensen voor uw dierbare.

Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek of een vrijblijvend adviesgesprek. Laat Lingese Uitvaartzorg u begeleiden naar een vredige laatste rustplaats in de schoot van de natuur.

Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op via 0345-57-33-94 of info@lingeseuitvaartzorg.nl.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Kennismakingsgesprek formulier

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.